Khamis, 27 November 2014

TIADA LAGI BLOG KERABAT TUNKU LONG PUTERA SHAH MENCARI PERMATA YANG HILANG..

             Di akhir zaman banyak pihak mengaku keturunan itu dan ini..tambahan jika ada pertalian dengan pemerintah yakni raja sesuatu negeri.Saya adalah penulis blog tersebut...setelah mencari dan mengesan seluruh salasilah yang dipeolehi secara pertemuan,

             Kisah terjadi 6 tahun yang lepas dimana usaha saya mengumpul Kerabat Kedah yang membuang gelaran dan hidup sebagai rakyat biasa...Setelah saya menghimpunkan hampir 15 keturunan dan cuba hendak disatukan pada Disember 2014 ini rupa-rupanya saya gagal mempertahankan hasrat hati saya selama ini untuk menyatukan seluruh kerabat yang terpinggir...

             Kisah pelbagai kisah saya utarakan,salasilah juga banyak salasilah yang saya perolehi dan keluarkan.Saya merasakan terguris hati dan perasaan apabila perkara yang saya harapkan akan merubah seluruh kehidupan Kerabat Kedah Yang Terpinggir ini akan dilestarikan.rupanya tidak....mereka dengan bangga sanggup mengkastakan sesama keturunan mengikut darjat....siapakah anda untuk mengukur sesama manusia....sedangkan Agama Islam itu sendiri Indah dan sempurna...

             Saya memohon maaf seandainya blog yang berada dilaman sesawang ini sudah berubah corak  dan bentuk.Saya akan pastikan tiada lagi apa apa penulisan berbentuk persaudaraan atau kerabat yang ujud lagi..semuanya sandiwara mereka selama ini dengan mengakui mereka kerabat itu dan ini dan diakhirnya apabila mendapat gading bertuah tanduk tidak berguna lagi...

             Saya merasa bertanggung jawab untuk memulihkan kembali sifat takbur riak dan sombong bangga diri,...biarlah Allah S.W.T. membalas sifat mereka itu dengan sifat yang murni...kita tidak boleh menghukum sesama manusia....biarlah mereka dengan sifat ego mereka dalam bayang bayang suram yang mereka inginkan...saya rasa cukuplah setakat ini coretan hambar saya....biarlah yg berlalu berlalu pergi....

26 ulasan:

  1. Assalamualaikum, bolehkah kita berhubung? Saya hanya ingin mengetahui maklumat keturunan isteri saya.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Maaf saya sudah tidak menulis berkaitan salasilah lagi

      Padam
  2. dunia kian berubah... masing2 cuba mengekalkan identiti diri masing2... sbb itulah kerabat membawa diri... meninggalkan istana... mungkin setiap yg berlaku ada hikmahnya... bersabarlah wahai kekandaku...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amri kian jauh kita berada dan kian dalam kita mengetahui sesuatu maka terbuktilah kita hanyalah tumang yang menanti rebah..dan apabila kita tidak diperlukan maka kita akan dikatakan tidak sadar diri..hanya sebilah lidi dari serberkas penyapu lidi...itu lah perumpamaan yang saya perolehi...iaitu sebilah lidi....penyapu.

      Padam
    2. Amri kian jauh kita berada dan kian dalam kita mengetahui sesuatu maka terbuktilah kita hanyalah tumang yang menanti rebah..dan apabila kita tidak diperlukan maka kita akan dikatakan tidak sadar diri..hanya sebilah lidi dari serberkas penyapu lidi...itu lah perumpamaan yang saya perolehi...iaitu sebilah lidi....penyapu.

      Padam
  3. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. W.salam....sheikh z ini no whatsapp saya 019-5474443.jika ada ketelanjuran saya.saya mohon ampun dan maaf..hamba insan biasa tak sempurna segala galanya

      Padam
    2. W.salam....sheikh z ini no whatsapp saya 019-5474443.jika ada ketelanjuran saya.saya mohon ampun dan maaf..hamba insan biasa tak sempurna segala galanya

      Padam
  4. Sy antara yg mencari salahsilah asal usul saya...bukan title tunku yg penting tetapi susur jalur yg menjadi keutamaan...ada kaum kerabat yg kaya tetapi memandang kita dgn pandangan berbeza,walaupun satu kerabat,sy antara org yg menyendirikan diri dari kerabat kerana rasa kecewa dgn cara individu tertentu...tetapi sejauh mana pun sy lari tetapi ht kecil ini masih kuat utk mencintai utk memahami salasilah sy...harap dpt membantu

    BalasPadam
  5. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ku Hezri kita kenal mengenal antara satu sama lain...

      Padam
    2. Ku Hezri kita kenal mengenal antara satu sama lain...

      Padam
  6. JUAL BONGKAHAN BACAN DOKO SUPER
    ASLI DARI HALMAHERA SELATAN ( PULAU KASIRUTA )
    BAHAN BACAN SUPER KRISTAL MALUKU UTARA.
    Kondisi bahan ;.
    - Bahan / rough bacan doko asli bukan sintetis.
    - Bahan tua (galian lama).
    - Kualitas super kristal- Sudah tembus.
    - Bahan keras dan padat.
    - Siap gosok poles.
    - Daging utuh, tanpa kapur.
    - Tidak rapuh, tidak mudah pecah / retak.
    - Deskipsi sesuai apa adanya, harap diperhatikan dengan baik
    Daftar harga :
    1 0ns ; Rp 500rb
    5.ons Rp.1.250.000
    1.kg Rp 2.500.000
    5 kg Rp 6.000.000
    10 Kg Rp 8.000.000
    15,kg Rp.10,000,000,
    Melayani Pembelian Per Kilo Dan Per Ons Untuk Bongkahan
    Kita Juga Melayani Pembelian Luar Daerah Dan Luar Kota
    setiap pembelian perkilo dapat bonus 1 permata batu bacan dan bongkahan batu bacan ukuran kecil Origin untk yg mau pesan hub ;
    Hp.082388120367 atau 081998642807
    pin 266AD694.

    BalasPadam
  7. Nama sy ku afirol bin ku ahmad sobri bin ku yacoob bin ku nan...
    Sy ingin mengetahui knapa nama sy ada pangkal KU harap sangat tok dapat bantu sy...supaya sy dapat terangkn pada waris sy yg bertanya 1 hari nanti.....

    BalasPadam
  8. Saya punyai salasilah dari Tunku Long Putra hingga je Tunku Mahamud(generasi ke 7) yang masih hidup, Sila email utk berhubung, aduka911@gmail.com

    BalasPadam
  9. Saya punyai salasilah dari Tunku Long Putra hingga je Tunku Mahamud(generasi ke 7) yang masih hidup, Sila email utk berhubung, aduka911@gmail.com

    BalasPadam
  10. Saya punyai salasilah dari Tunku Long Putra hingga je Tunku Mahamud(generasi ke 7) yang masih hidup, Sila email utk berhubung, aduka911@gmail.com

    BalasPadam
  11. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam

  12. شركة المثالية للتنظيف تسعد بتقديم خدماتها لعملائها بالمنطقة الشرقية خدمات تنظيف خدمات مكافحة حشرات خدمات تسليك مجاري المياه للمطابخ والحمامات جميع الخدمات المنزلية تجدونها مع شركة المثالية للتنظيف بافضل جودة وارخص الاسعار بالاعتماد علي كافة الادوات الحديثة والعمالة الماهرة

    شركة المثالية للتنظيف
    شركة المثالية للتنظيف بالدمام
    شركة المثالية للتنظيف بالخبر

    BalasPadam
  13. kes mcm arwah tok sy dgn mak sy yg buang gelaran kerabat diraja kedah...sy pon masih mencr salasilah keluarga..smua kerabat keluarga sy masih diseri menanti kedah

    BalasPadam
  14. Ym nik..masih adakah lg salasilah tersebut..kalau tk keberatan email dkt sy siak3881@gmail.com..
    Keturunan Ku Kedah

    BalasPadam
  15. Mak sy keturunan ku kawen ngan org tiada gelaran jd nama sy pun dah tiada gelaran ku...memang mcm tu ke?

    BalasPadam
  16. Tok sy ku hatijah ku ishak
    Tok sy pernah dijemput utk ke istana kedah utk menjadi tetamu pemasyuran sultan...yg tahu sy moyang 2 sy semua ku...termasuk ku puteh...sy je xda ku..sbb tok sy kawen tokwan xdak gelaran ku..dan arwah mak sy pun kawen dgn ayah sy tiada gelaran ku...

    BalasPadam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  18. Assalamualaikum.

    Setelah hampir 6 tahun menyepi dari 2015, saya salah seorang pembaca blog ini sejak 2011 merasa ingin bertanya khabar berita.

    Adakah disana berlaku perselisihan maklumat nasab mengenai Syarif Yang Dipertuan Raja Nambang Abu Bakar?

    Yakni maklumat salasilah yang disimpan diantara keturunan keluarga Tunku Long Putera dan keturunan keluarga Po Chan Koya Long Mudzaffar Shah.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Assalamualaikum... Tuan mohon bertanya saya di sini masih mencari asal usul keturunan saya sebab belah ayah saya katanya adalah waris tok cepoh harimau keramat dan tok cepoh itu sekarang ada dengan pakcik saya di selama kedah dan belah ibu saya waris dari tok bidan susu lanjut tu saya cuba mencari apa kena mengena semua ini kadang2 seram pun ada dengar kisah2 keluarga sendiri saya masih lagi mencari asal usul, saya tinggalkan no
      01161365635 addie, andai tuan ada jawapan dari soalan saya di. kenapa baru sekarang saya mencari? keluarga saya bab2 internet memang kurang sikit,cuma baru2 ini saya bertanya kepada ayah saya asal keturunan sendiri cuma dia sebut tok cepoh dgn pakcik, ibu pula tok bidan susu lanjut datang waktu adik perempuan saya terkena gangguan mahluk halus(langsuir) ,ada orang suruh saya bertanyakan kepada org tua saya tentang asal usul keluarga ...

      Padam